De Verleiding: Superlecker

februari 2014 - juli 2014

Voor de afronding van de eerste 2 jaar Kunst & Techniek, nam ik samen met 5 medestudenten deel aan het project de Verleiding. In dit project is alle in 2 jaar tijd vergaarde kennis nodig om een interactieve installatie te bouwen voor een ondernemer in het centrum van Enschede. Ook de marketing en promotie viel onder onze eigen verantwoordelijkheid.

Gebruikte technieken: HTML5, CSS3, Arduino, Maya, Flash, Wordpress, Social media, Brainstorm

superlecker eindresultaat
Het eindresultaat!

Opdracht

De opdracht van dit project was om een interactieve installatie te bedenken, ontwerpen, bouwen en promoten voor een ondernemer in het centrum van Enschede. Wij kregen De Leckernij toegewezen, een noten en kaas winkel die sinds kort ook superfoods verkocht. Deze superfoods zijn uiteindelijk de kern van ons concept geworden. Hieronder zie je de visualisatie van ons concept. Een verdere uitleg van het concept is te zien in de promovideo.

Visualisatie

Bouw

Na de conceptfase moest de installatie daadwerkelijk gebouwd worden, omdat we wisten dat de installatie erg groot zou worden, hebben we ervoor gekozen om een frame te laten lassen en op wielen laten zetten. Vervolgens is de rest van de installatie gebouwd van producten van de kringloop en sloophout. Tijdens de bouw werd ook hard gewerkt aan de promovideo en de animaties voor op het scherm van de installatie.

Techniek

Ook qua techniek waren we zeer ambitieus, zo erg dat het de aan ons aangeleverde printplaatbord niet groot genoeg was en we er noodgedwongen zelf één hebben moeten maken. De installatie is behoorlijk complex geworden qua techniek en maakte onder andere gebruik van: laptop, arduino, rookmachine, elektromotoren, potmeters, druksensoren, drukknoppen, omgebouwde tv uit de jaren 80, speakerinstallatie en nog veel en veel meer.

Promovideo

Promotie

Zoals gezegd viel ook de promotie van onze installatie onder onze verantwoordelijkheden. De kern van deze promotie vond online plaats, hoewel we ook enkele flyers en posters hebben gebruikt. Onze online promotie bestond uit een website met alle informatie over onze machine erop. Een facebookpagina waarop wij regelmatig nieuwe posts plaatsen met updates rondom onze machine en een youtube kanaal waarop wij onze promovideo en visualisatie plaatsten. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat onze machine gedurende de 3 dagen lange expositie geen moment ongebruikt is gebleven.

Mijn taak

Zoals eerder genoemd was het een groepsproject, mijn taken binnen dit project waren zeer divers en dit maakte mij tot een soort manusje van alles. Na de gezamenlijke brainstorms en conceptontwikkeling bestond mijn taak in eerste instantie voornamelijk uit het ontwikkelen van de website. Deze website is ontworpen door een groepsgenoot en vervolgens volledig ontwikkeld door mij. Alle animatie in de website zijn gedaan met behulp van CSS3 animaties, dit was voor mij de eerste keer dat ik hiermee werkte en het was dan ook een leerzame ontdekkingstocht. Als CMS is er wordpress gebruikt, dit was op het moment van ontwikkelen de meest logische keuze. Een kopie van de website kunt u hier vinden.

Naast het ontwikkelen van de website viel het ook onder mijn taken om de online promotie op te zetten. Hieronder vielen: het zoeken van sponsoren, het opzetten van facebook, twitter en youtube accounts en het zorgen voor zoekmachineoptimalisatie van de content van de website.

Tijdens het bouwen van de installatie bleek al vrij snel dat voor mij vanzelfsprekende vaardigheden als zagen, boren en schroeven, niet voor iedereen even vanzelfsprekend waren. Hierdoor kwam veel van de supervisie en kwaliteitsbewaking bij mij te liggen, verder was ik verantwoordelijk voor het bouwen, solderen en testen van de elektronica in de installatie en om ervoor te zorgen dat dit goed communiceerde met de software.

Fotogalerij

Hier onder vindt u een fotogalerij met foto's genomen gedurende het project.

 • superlecker brainstorm
 • superlecker verhuizing
 • superlecker documenten
 • superlecker schetsen
 • superlecker inkopen
 • superlecker lassen
 • superlecker concept
 • superlecker lasercutter
 • superlecker 3d cinema4d
 • superlecker video
 • superlecker achterkant installatie
 • superlecker eindresultaat
 • superlecker politie

Contact

*Verplichte velden