Stage Triggerfish!

september 2014 - februari 2015

Van september 2014 t/m januari 2015 heb ik stage gelopen bij Triggerfish! Digital Creatives in Zwolle. 5 maanden lang ben ik hier om de oren geslagen met alles wat er te leren valt op het gebied van front-end development. Voor aanvang van de stage was ik in de veronderstelling dat ik toch al wel het een en ander kon op dit gebied, bij Triggerfish! hebben ze mij echter wel laten zien dat ik zelfs de basis nog maar nauwelijks beheerste.

weg
De werkvloer bij Triggerfish!

Woordenlijst

Back-end developer
Een back-end developer is verantwoordelijk voor het voor de gebruiker onzichtbare deel van de website, zoals de communicatie met de server en (vaak) het inladen van content.
CMS
Content management system, een grafische interface die achter een website draait waarmee gebruikers content kunnen toevoegen aan een website zonder hiervoor in de code te hoeven kijken.
Front-end developer
Een front-end developer is verantwoordelijk voor het technische deel van de website dat zichtbaar is voor de gebruiker.
Interface
Het voor de gebruiker zichtbare deel van een technisch systeem.
Scrum
Scrum is een manier van werken waarbij samenwerking en flexibiliteit centraal staan.
Template
Sjabloon waarin de vorm is vastgelegd en enkel de inhoud hoeft worden toegevoegd.
Triggerfish!
Triggerfish is de naam van het bedrijf waar ik heb stage gelopen.

Samenvatting

Triggerfish! is een awwward winning activatiebureau uit Zwolle, onderscheidend op zowel kwaliteit als service. Mede hierdoor een bedrijf dat perfect past bij mij. In 5 maanden stage heb ik enorm veel geleerd, maar nog steeds slechts het topje van de ijsberg op gebied van front-end development. Door een enorme verscheidenheid aan projecten en opdrachten en veel verantwoordelijkheden heb ik mij zowel op professioneel als persoonlijk gebied enorm kunnen ontwikkelen. Ik kan nu beter met kritiek omgaan, mijn opdrachten beter en duidelijker verwoorden en qua kennis heb ik in enorm veel geleerd en mijn kennis op het gebied van web enorm kunnen uitbreiden. Hoewel project management mijn oorspronkelijke ambitie was, heeft deze stage mij daarover aan het twijfelen gebracht. Uiteindelijk is deze stage voor mij zeer waardevol geweest.

weg
Druk aan het werk

Beschrijving Triggerfish!

Triggerfish! is een awwward-winning activatiebureau uit Zwolle, ze onderscheiden zich van andere bureaus doordat ze het hele pakket aanbieden. Dit begint bij een uitgebreide Kick-off waarbij alle input van de klant verzameld wordt. Vervolgens wordt er tijdens het design en ontwikkelproces ook constant nauw samengewerkt met de klant om te zorgen dat het eindproduct voldoet aan zijn eisen. Maar zelfs na de oplevering houdt Triggerfish! niet op, waar veel andere bureaus: "het gereedschap over de schutting gooien", biedt Triggerfish! ook na de oplevering uitgebreide service en ondersteuning.
Triggerfish! is een bureau met 8 personen vast personeel en ruimte voor 2 stagiairs. Dit personeel bestaat uit:

  • 1 persoon Marketing
  • 1 persoon Interaction Design
  • 1 persoon Project management
  • 1 persoon Functioneel ontwerp & Design
  • 2 personen Front-end development
  • 2 personen Back-end development

Hoewel deze indeling op papier heel strak lijkt, is hij in de praktijk behoorlijk flexibel. De mensen bij Triggerfish zijn allemaal zeer vaardig op hun eigen gebied, maar zijn vaak ook nog verrassend sterk op andere gebieden. Dit zorgt voor een zekere flexibiliteit in het team, iets dat een groot voordeel is in drukke tijden.

Ze zijn gevestigd in een prachtig pand net buiten de binnenstad van Zwolle en hoewel ze daar slechts een jaar geleden naartoe zijn verhuisd, begint het pand nu al weer te klein te worden.

Werk

Mijn werkzaamheden bij Triggerfish! waren zeer divers, van browser testing tot stroomschema's maken en van brainstormen tot bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw CMS. Ik heb aan een flink aantal projecten kunnen bijdragen, bij sommige projecten heb ik slechts na oplevering een aantal kleine wijzigingen aangebracht en bij andere projecten heb ik de volledige front-end bouw voor mijn rekening genomen.

Gedurende mijn stage kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden en werden steeds grotere opdrachten aan mij toevertrouwd, hieronder een overzicht van mijn werkzaamheden tijdens mijn stage.

Nieuwe interface voetbaltafel
Triggerfish! heeft een geautomatiseerde voetbaltafel, deze tafel is voorzien van een raspberry pi, arduino en enkele sensoren om te registreren wanneer er gescoord wordt. Ook is de tafel voorzien van een vingerafdrukscanner zodat scores bijgehouden kunnen worden. Voor meer informatie, klik hier.
Bijdrage CMS
Voor de ontwikkeling van een nieuwe versie van Triggerfish! eigen CMS, werd mij gevraagd om uit te zoeken hoe een iframe gebruikt kon worden om conflicten tussen het CMS en de website te voorkomen. Vervolgens werd mij gevraagd om dit systeem te bouwen naar de wensen van de ontwikkelaar van het CMS. Inmiddels is dit systeem geïntegreerd in de nieuwe versie van het CMS, die binnenkort gelanceerd zal worden. De ontwikkeling van dit systeem op basis van een iFrame kostte een enorme hoeveelheid research en na veel trial en error kon ik een product opleveren. Dit product is uiteindelijk op aanwijzingen van de ontwikkelaar van het CMS nog behoorlijk aangepast om het precies zo te maken als het moest zijn.
Automatisering campaignmonitor testing
Triggerfish! maakt gebruik van campaignmonitor om e-mail nieuwsbrieven te versturen. Het ontwikkelen van templates voor deze tool is een proces dat veel testen vereist. Dit testen was een tijdrovend karwei doordat het uit veel stappen bestaat. Om dit te optimaliseren heb ik een tool ontwikkelt op basis van nodeJs, die in actie komt wanneer de template opgeslagen wordt. De tool zorgt ervoor dat er daarna geen stappen meer noodzakelijk zijn en binnen enkele seconden verschijnt de test nieuwsbrief in de inbox. Ook het ontwikkelen van deze tool kostte voornamelijk veel research tijd en weinig tijd om uiteindelijk te bouwen. Tijdens het bouwen werden enorme hoeveelheden test e-mails gestuurd, hierdoor werd Triggerfish! zelfs benadert door het bedrijf achter campagignmonitor en moest ik aan hen uitleggen waarom wij zo enorm veel e-mails verstuurde.
Duurzaamheidspagina Wijzonol/RalstonColour
Voor Wijzonol en RalstonColour heb ik een flinke bijdrage geleverd aan het bouwen van een duurzaamheidspagina, meer informatie hierover vind je hier. De duurzaamheidspagina zelf vind je hier.
Auping original case
Triggerfish! laat graag op hun eigen website zien welke mooie dingen zij gemaakt hebben, dit gebeurt d.m.v. een speciaal voor dit stukje werk gebouwde case pagina. Hiervan heb ik er twee mogen bouwen, de eerste is de Auping original case, deze vind je hier.
Morgens case
De tweede case pagina die ik heb mogen bouwen, is de pagina van Morgens, deze vind je hier.
Browser compatibility testing DC-Trucks
Één van de eerste opdrachten die ik kreeg tijdens mijn stage, was het testen van de nieuwe website van DC-Trucks in diverse browsers en op verschillende apparaten. De website van DC-Trucks vind je hier. Browser testen was voor mij een redelijk nieuw fenomeen en in het begin was ik hierin niet kritisch genoeg en liet ik bepaalde zaken voorbijgaan omdat ze in mijn ogen niet belangrijk waren. Dit werd niet geaccepteert door Triggerfish! en hierdoor werd mij onmiddelijk duidelijk hoe hoog zij kwaliteit in het vaandel hebben staan.
Presentatietool Triggerfish reparatie
Triggerfish maakt gebruik van een op PHP gebaseerde presentatietool, hiermee presenteren ze op professionele wijze hun designs aan klanten. Deze tool, gebouwd door een vorige stagiair, bleek echter dusdanig instabiel dat er niet meer mee te werken was. Aan mij de taak om hem te repareren, dit vergde de nodige research aangezien PHP voor mij behoorlijk nieuw was. Uiteindelijk is de presentatietool weer volop in gebruik genomen.
Marlies van Wijhe persoonlijke website
De persoonlijke website van Marlies van Wijhe (zakenvrouw van het jaar 2010), werd aan mij toebedeeld. Het was het eerste project dat ik van begin tot eind volledig zelf mocht doen (uiteraard onder toeziend oog van mijn begeleider(s)). De website was niet al te complex, maar een leuke uitdaging aangezien ik deze opdracht al vrij vroeg in mijn stageperiode kreeg. De website staat nog niet live.
Doomijn corporate website
Het eerste project waarin ik full-time mee mocht draaien, een behoorlijk grote website voor de kinderopvang organisatie Doomijn. Deze website was vooral zeer leerzaam omdat we er op het hoogtepunt met maar liefst 6 man aan werkten. Ook was dit het eerste project waarbij met Scrum gewerkt werd, ook dit was zeer leerzaam. De website staat nog niet live.
Portfolio website 2015
De website waar u zich nu op bevindt, heb ik volledig zelf ontworpen en gebouwd. De website is volledig functioneel in internet explorer 8 en werkt optimaal in alle browsers nieuwer dan internet explorer 8. Daarnaast is de website volledig responsive, en uitgebreid getest op diverse devices en in diverse browsers. Ook is de website gebouwd met valide HTML5 en CSS3 volgens de W3C standaard en is de website op alle fronten geoptimaliseerd waardoor een zeer snelle laadtijd behaald kan worden.
Diverse kleine issues
Naast alle hierboven genoemde projecten, heb ik veelal tussen de andere projecten door ook diverse kleine issues met bestaande websites opgelost. Hierbij moet u denken aan browser compatibility issues, logo's vervangen, knoppen toevoegen/verwijderen etc. Hierbij merkte ik hoe belangrijk het is om een goede structuur in een website aan te brengen. Bij oudere websites (waarbij de structuur nog niet zo duidelijk was) bleek het soms namelijk een flinke uitdaging om zeer simpele wijzigingen door te voeren.

Zelfreflectie

Toen ik de hieronder genoemde leerdoelen opstelde, was ik nog vol goede hoop dat ik een stageplaats zou vinden als Project manager. Tijdens het zoeken naar een stageplaats kwam ik er echter achter dat dit een positie is waar je in de loop der jaren ingroeit en niet één waar je in begint. Het bleek dan ook zeer lastig om een stageplaats te vinden in deze functie. Uiteindelijk ben ik daardoor terecht gekomen op een stageplaats als front-end developer, de leerdoelen welke ik had opgesteld, kloppen dan ook niet met de door mij uitgevoerde werkzaamheden.

Vakinhoudelijke leerdoelen

De vakinhoudelijke leerdoelen die ik voor aanvang van mijn stage heb opgesteld, waren de volgende:

Vakinhoudelijke leerdoelen Ik ben pas tevreden als...
Ik kan opdrachten binnenhalen van grote klanten Ik tenminste één grote opdracht heb binnengehaald
Ik kan leiding geven aan een team en alle vragen beantwoorden of ze doorverwijzen aan iemand die het wel weet Het team mij ziet als leider en opdrachten niet in twijfel trekt

Zoals gezegd heb ik stage gelopen als front-end developer en niet als project manager, ik heb daarom ook geen opdrachten binnen hoeven halen. Ik heb weinig tot geen klantcontact gehad, ik had dit graag anders gezien, echter kan ik mij goed voorstellen dat een stagiair niet meegenomen wordt naar de pitch van een belangrijke klant. Ik heb dit leerdoel dan ook niet bereikt.

Ook mijn tweede vakinhoudelijke leerdoel heb ik niet bereikt, dit omdat ik geen leiding heb hoeven geven tijdens mijn stage als front-end developer. Echter heb ik wel kunnen werken aan dit leerdoel op een andere manier. Na zeer korte tijd was het vertrouwen in mij dusdanig dat ik volledig mee kon draaien in diverse projecten, ik werd hierbij in mijn ogen als gelijkwaardig beschouwd en daardoor werd ook mijn mening meegenomen in beslissingen. Hierbij kreeg ik ook de luxe toegewezen om opdrachten toe te wijzen aan andere "afdelingen", hierdoor heb ik in zeer korte tijd geleerd om mijn opdrachten zo specifiek mogelijk te formuleren. Waar in het begin regelmatig onduidelijkheid bestond over door mij toegewezen opdrachten, was dit na enkele weken slechts nog zelden het geval.

Ook werd het vertrouwen van de andere werknemers in mijn opdrachten in de loop der tijd steeds groter. In het begin keken zij mij vaak wantrouwig aan als ik ze een opdracht gaf en vroegen zij het voor de zekerheid even na bij mijn stagebegeleider. Al na redelijk korte tijd werd ik dusdanig vertrouwd dat mijn opdrachten gewoon werden uitgevoerd.

Professionele leerdoelen

De professionele leerdoelen die ik voor aanvang van mijn stage heb opgesteld, waren de volgende:

Professionele leerdoelen Ik ben pas tevreden als...
Ik kan communiceren met het team zonder daarbij boven het team te staan Het team mij ziet als leider en niet als manager
Ik bezit een groot en waardevol netwerk van professionals Ik voor elk klusje iemand kan bedenken die het zou kunnen doen

Aangezien ik nooit de taak heb gehad om een team te leiden tijdens mijn stage heb ik ook niet optimaal kunnen werken aan dit leerdoel. Ik heb wel geleerd om mijn opdrachten duidelijker te formuleren (zie ook: vakinhoudelijke leerdoelen). Ik heb tijdens mijn stage wel geleerd om niet naast mijn schoenen te gaan lopen toen het team mij genoeg vertrouwde om mijn opdrachten uit te voeren. Dit gebeurde namelijk in eerste instantie wel, ik ging teveel boven het team staan, gelukkig werd ik elke keer weer op niet al te subtiele wijze op mijn plaats gewezen. Dit was lang niet altijd even leuk, maar het is zeer leerzaam geweest. Ze hadden namelijk zeker gelijk wanneer ze dit deden, ik heb door deze ervaring geleerd om met beide benen op de grond te blijven staan, ondanks dat ik als stagiair redelijk veel verantwoordelijkheden had.

Doordat ik niet als project manager heb stage gelopen heb ik mij netwerk niet zo ver kunnen uitbreiden als ik had gehoopt, echter heb ik mijn netwerk wel kunnen uitbreiden met alle werknemers van Triggerfish! en nog een aantal andere mensen die ik gedurende mijn stageperiode heb leren kennen. Hoewel ik mijn netwerk dus flink heb kunnen uitbreiden en ik voor elk klusje wel iemand kan bedenken, zou ik dit leerdoel niet als voltooid willen markeren. Ik heb namelijk niet het idee dat ik voor elk klusje iemand ken die dat klusje op hoge kwaliteit kan oplossen. In dat opzicht is mijn netwerk nog lang niet uitgebreid genoeg, al is een netwerk nooit compleet in mijn ogen.

Persoonlijke leerdoelen

De persoonlijke leerdoelen die ik voor aanvang van mijn stage heb opgesteld, waren de volgende:

Persoonlijke leerdoelen Ik ben pas tevreden als...
Ik kan goed omgaan met kritiek en leer hiervan Kritiek niet langer zie als kritiek, maar als feedback
Ik kan werkzaamheden plannen en ben erg georganiseerd Ik te allen tijde weet wat er nog moet gebeuren en door wie

De persoonlijke leerdoelen zijn de enige leerdoelen waar ik optimaal aan heb kunnen werken ondanks dat ik stage heb gelopen als front-end developer en niet als project manager.

Aan het eerste persoonlijke leerdoel heb ik zeer goed kunnen werken tijdens mijn stage. De begeleiding bij Triggerfish! was zeer goed, maar er werden geen doekjes om gewonden. De eerste dagen was dit nogal wennen en vond ik het moeilijk om met de soms nogal bot gebrachte feedback om te gaan. Ook werd de lat meteen vanaf het begin hoog gelegd, er werd van mij verwacht dat ik de hoge kwaliteit opleverde welke zij als standaard hebben. Vooral in de eerste weken betekende dit soms dat ik één taak wel 7x opnieuw moest doen. Hoe frustrerend dit ook was, uiteindelijk leverde ik op deze manier werk op van hoge kwaliteit. Na deze stage zie ik kritiek niet langer als kritiek, maar als feedback en een mogelijkheid om mij te verbeteren. Ik ben er nog niet, want ik heb nog te vaak de neiging om mijn werk te verdedigen, maar ik heb een enorme sprong voorwaarts gemaakt op dit gebied.

Het tweede persoonlijke leerdoel was om beter te plannen en georganiseerder te zijn. Dit was voor mij een belangrijk leerdoel tijdens mijn stage en één waar ik veel aan heb kunnen werken. Ik had tijdens mijn stage regelmatig een behoorlijke lijst met werkzaamheden en vooral in de eerste weken vond ik het erg moeilijk om hierin een overzicht te houden. Na 5 maanden ben ik echter goed in staat om overzicht te creëren en te behouden. Ook in het plannen van werkzaamheden ben ik erg vooruit gegaan, maar hierin valt nog veel winst te behalen. Dit komt vooral doordat ik een zekere druk nodig heb om optimaal te kunnen presteren, wanneer deze druk (bijvoorbeeld in de vorm van een harde deadline) ontbreekt, ben ik nog steeds niet goed in staat om de werkzaamheden gelijkmatig te verdelen. Ik schuif het werk dan vooruit tot deze druk er wel is. Hier heb ik tijdens mijn stage geen last van gehad doordat er altijd een harde deadline aan mijn taken gekoppeld was. Het enige waarmee ik hier wel last van heb gehad, was met het schrijven van dit stageverslag. Op dit gebied valt dus veel winst te behalen.

De stage bij Triggerfish! heeft mijn visie op het beroepsveld behoorlijk gewijzigd, voor aanvang van mijn stage was ik behoorlijk van overtuigd van het feit dat ik project manager wilde worden, ik had een behoorlijk rooskleurig beeld van dit beroep. Tijdens mijn stage is dit beeld flink realistischer geworden, ik heb gezien en gehoord, dat het een behoorlijk zwaar beroep is. Dit mede doordat je als project manager voor zowel de klant als het eigen personeel een aanspreekpunt bent en daardoor ook van beide kanten de kritiek te horen krijgt. Tegelijkertijd heb ik mij des te meer gerealiseerd dat het een beroep is waar je niet in begint na je studie, maar waar je, na de nodige "vlieguren", in kan groeien. Hoewel ik na mijn stage niet meer volledig overtuigd ben dat project manager een ideaal beroep is voor mij, weet ik ook dat front-end developer dit ook niet is. Ik heb graag de touwtjes in handen en moet er bovendien niet aan denken om 45 jaar lang dag in dag uit websites te bouwen. Ondanks de hiervoor genoemde dingen, wil ik nog steeds graag werken in de web branche, maar wellicht op een hogere managementpositie.

Conclusies

Na 5 maanden stage kan ik tot een aantal conclusies komen. Ten eerste kan ik, na een aantal gesprekken met studiegenoten, concluderen dat ik een hele goede stageplek heb gevonden. Triggerfish! heeft mij naar hun beste kunnen begeleid zonder dat zij hierbij alles voor hebben gekauwd. Ook is het voor mij een zeer goed bedrijf geweest om stage te lopen omdat ze kwaliteit zeer hoog in het vaandel hebben staan en ze zich graag willen onderscheiden van de rest van de markt door net dat beetje extra te doen. Deze instelling past zeer goed bij mij en ik heb ook het idee dat ik daardoor goed in het team paste.

Een andere conclusie die ik kan trekken, is dat mijn ambitie om te starten als project manager nogal onrealistisch is. Ik heb mij inmiddels gerealiseerd dat project manager in de web industrie een functie is waar je na jaren werkervaring in groeit en niet één waar je in begint. Tevens heeft deze stage mij aan het denken gezet over of project manager wel de ideale functie is voor mij.

Op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling kan ik concluderen dat ik enorme stappen heb gemaakt, voor mijn stage was ik nog in de veronderstelling dat ik best een redelijke website kon bouwen. Na deze 5 maanden weet ik wel beter en zelfs na 5 maanden heb ik slechts het topje van de ijsberg gehad. Een aantal concrete dingen die ik heb geleerd tijdens mijn stage zijn: nodeJs, grunt, git, php, sass, less, html5, css3, het gestructureerd opzetten van een project en nog veel meer.

Verder stel ik mij na deze stage een stuk professioneler op dan voor deze stage, zo kan ik beter met kritiek omgaan en kan ik duidelijker en beter mensen instrueren.

Fotogalerij

Contact

*Verplichte velden