Adwords campagne voor JustMelvin

september 2015 - januari 2016

Van september 2015 t/m januari 2016 heb ik voor een verdiepingsopdracht voor mijn studie Kunst & Techniek gewerkt aan een opdracht om een beter begrip te krijgen van Adwords (het advertentieplatform van Google). Deze opdracht vereiste een behoorlijke hoeveelheid theoretische kennis welke ik binnen de opdracht graag in praktijk wilde brengen door een campagne op te zetten voor het Youtube kanaal JustMelvin.

Beschrijving JustMelvin

JustMelvin is mijn eigen Youtube kanaal welke ik eind 2015 ben begonnen, op dit kanaal plaats ik zeer uiteenlopende video's. Van vlogs tot challenges en alles ertussenin. Het kanaal heeft in de eerste maanden een explosieve groei meegemaakt welke later behoorlijk afzwakte. Ik ben "zomaar" aan dit kanaal begonnen en had daardoor niet duidelijk voor ogen wat mijn missie, visie en doelgroep waren.

Leerdoelen

De leerdoelen die van toepassing zijn op de hierna omschreven opdracht zijn:

 • Als online marketeer wil ik online marketing tools als analytics en adwords optimaal beheersen zodat ik deze in kan zetten waar ik dit nodig acht.
 • Als zelfstandig ondernemer wil ik veel discipline en doorzettingsvermogen hebben zodat ik mijn onderneming tot een succes kan maken.

De opdracht

Omdat de natuurlijke groei van mijn kanaal nogal stagneerde na enkele maanden, moest ik op zoek naar een alternatieve manier om mijn kanaal te laten groeien. Er heerst binnen de (Nederlandstalige) Youtube community een taboe op het betalen voor promotiemiddelen, zoals Adwords. Dit maakte het voor mij alleen nog maar interessanter omdat ik van mening was dat het een zeer krachtig middel kan zijn om je kanaal in een korte tijd snel te laten groeien. Omdat mijn kennis van Adwords nihil was, moest ik eerst een flinke inhaalslag maken op het gebied van kennis rondom Adwords. Daarnaast moest ik duidelijker in beeld brengen wat ik precies wilde bereiken met mijn kanaal en wie mijn doelgroep was. Uit deze dingen is uiteindelijk de volgende opdracht naar voren gekomen:

 • Behalen van Adwords Fundamentals certificaat
 • Behalen van Adwords for Video certificaat
 • Het vaststellen van de Missie, Visie en Doelgroep van mijn kanaal
 • Het opstellen van een Measurement plan
 • Het opzetten en uitvoeren van een Adwords campagne
 • Het behalen van minimaal 20 nieuwe abonnees na 4 weken campagne

Process

Met de hiervoor omschreven opdracht ben ik op zoek gegaan naar vakinhoudelijke begeleiding. Dit bleek echter zeer lastig te vinden binnen Saxion omdat er geen docenten waren met ervaring met Adwords for Video. Ik ben daarom op zoek gegaan naar begeleiding vanuit het bedrijfsleven en heb aanvragen verzonden naar alle onderstaande bedrijven:

 • Adwise
 • Team Nijhuis
 • Webiteers
 • Creative Bastards
 • New Media
 • Goal Gorilla

Van sommige bedrijven heb ik tot op heden geen reactie ontvangen, van anderen kreeg ik het aanbod om ondersteuning te krijgen via e-mail. Uiteindelijk ben ik door Goal Gorilla uitgenodigd om langs te komen en heb daar zeer uitgebreide en vakkundige ondersteuning ontvangen. Dit heeft mij enorm geholpen om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Maar niet alleen de vakinhoudelijk ondersteuning bleek een moeilijk punt, ook het goedgekeurd krijgen van mijn advertentie bleek lastiger dan gedacht. Google blijkt ontzettend streng te zijn in het naleven van hun eigen regels voor het gebruik van Adwords, mijn advertentie werd dan ook meermaals afgekeurd omdat deze "suggestief" zou zijn. Na verschillende navragen ben ik er tot op heden niet achter waarom dit het geval is, maar uiteindelijk heb ik besloten om mijn advertentie te richten op een andere video. Deze werd zeer snel goedgekeurd en het echte werk kon beginnen.

Resultaat

Voor deze opdracht heb ik bijna 2 maanden langer de tijd nodig gehad dan er eigenlijk voor gepland stond. Dit kwam enerzijds door privé omstandigheden en anderzijds door een gebrek aan discipline. Zoals bij de leerdoelen te lezen staat, was deze discipline voor mij een belangrijk leerdoel. Uiteindelijk denk ik dan ook dat ik op dit gebied veel geleerd heb en ik wel degelijk meer discipline en doorzettingsvermogen heb kunnen ontwikkelen. Dit laatste vooral doordat ik vanaf het begin van dit traject tegen, spreekwoordelijke, muren ben aangelopen. Gebrek aan ondersteuning vanuit Saxion, gebrek aan belangstelling vanuit het bedrijfsleven en uiteindelijk de strenge regels van Adwords. Ondanks dit alles heb ik dit project doorgezet en ben ik nu in het bezit van het Adwords Fundamentals en het Adwords for Video certificaat. Daarnaast heb ik praktijkervaring opgedaan in het gebruik van Adwords for video. De resultaten van de campagne zijn hieronder te vinden.

resultaten adwords campagne week 1

Zoals te zien in de bovenstaande statistieken was het weergavepercentage na de eerste week campagne niet erg hoog (0,49%). De rode pijlen geven het start van de campagne aan en duidelijk te zien is hoe de weergaven enorm omhoog schieten. De gemiddelde weergaveduur dook echter gigantisch naar beneden, wat aangeeft dat de mensen die op de advertentie klikten, de video na een zeer korte tijd weer sloten. De targeting van mijn advertentie was dus niet optimaal.

Na de eerste week heb ik aantal aanpassingen gedaan, op basis van de statistieken van de eerste week heb ik advertentie volledig gericht op Nederland en België. Ik heb zoekwoordtargeting toegevoegd en ik heb het bod per view verhoogd. Dit had het onmiddellijke gevolg dat mijn gemiddelde positie van 1,6 naar 1,0 ging en ik dus in elke bieding op 1 stond.

resultaten adwords campagne week 2

Hierboven de resultaten na 2 weken campagne, de rode pijlen geven het punt aan waarop ik de eerder genoemde aanpassingen heb doorgevoerd. Zoals te zien is, is het weergavepercentage bijna verdubbeld t.o.v. de eerste week. De gemiddelde weergaveduur is niet noemenswaardig gestegen en de weergaven en weergavetijd zijn verder gestegen.

Na 2 weken campagne heb ik 15 nieuwe abonnees op mijn kanaal, het doel van 20 abonnees na 4 weken zal dus zo goed als zeker behaald worden.

Conclusie

Deze opdracht is ontzettend leerzaam geweest voor mij, enerzijds heb ik mijn CV kunnen uitbreiden met 2 door Google uitgegeven certificaten. Anderzijds heb ik enorm veel geleerd van het hele process. Ik heb mijn discipline en doorzettingsvermogen kunnen verbeteren en geleerd hoe waardevol goede targeting kan zijn voor het succes van een Adwords campagne. Ik zou mijzelf na dit project geen Adwords expert willen noemen, maar ben zeker in staat om binnen korte tijd een Adwords campagne op te zetten en deze eventueel te verbeteren na verloop van tijd.

Contact

*Verplichte velden